Palma Guide

palma_guide

PALMA DE MALLORCA

Jeg har virkelig forelsket mig i smukke Palma, og efter mit tredje besøg tænker jeg at det må være på sin plads med en lille guide. Alle bør unde sig selv en tur derned, og opleve en helt anden version af Mallorca end den mere charter-prægede side af øen med populære feriedestinationer som f.eks. Alcudia.

Man kan flyve billigt med Ryan Air på under 3 timer, og der er 10min i taxa fra lufthavnen til Palma centrum. Vores billetter tur-retur for to voksne med én 20kg kuffert var 1800kr. Afrejse søndag aften og hjemkomst onsdag aften. De seje kan nok godt nøjes med kabinekufferter og spare 400kr, men jeg vidste at vi ville shoppe så meget at der ville blive problemer med pladsen på hjemturen!

René havde fødselsdag i Marts, og fik en kærestetur derned i gave. 3 hele dage (og nætter uden at blive vækket), bare mor og far. Man kan sagtens have børn med til Palma, men to 2 årige vildbasser som ikke gider sidde i klapvogn mere end 15 min var ikke lige en option. Vi trængte til at have tid til at snakke sammen, og fejre hvor heldige vi er at have hinanden og en dejlig lille familie. Jeg ved at nogle har stærke følelser omkring det at tage på ferie uden sine børn, men min personlige holdning er at det er en rigtig god investering i fremtiden og forholdet generelt at have lidt tid på tomandshånd engang imellem. Rart at blive bekræftet i at man rent faktisk stadigvæk har noget at tale om, og tid til at give hinanden fuld opmærksomhed når man ikke har pigerne at kaste al sin kærlighed på.

Palma de Mallorca er øens største by, og hovedstaden i Regionen de Baleariske Øer. Halvdelen af Mallorcas befolkning bor i Palma by,  omkring 400.000 indbyggere.

SMUKKE BYGNINGER OG IMPONERENDE ARKITEKTUR

palma_bygninger_arkitektur

Centrum og især den gamle bydel er fyldt med smukke bygninger og virkelig imponerende arkitektur. Jeg er vild med at de byggematerialer de bruger i mange sydlige lande kun bliver endnu flottere og mere charmerende med tiden. De ældes med ynde så at sige. Jeg elsker gadebelysningen, som har en varm glød og som sammen med den fine lyse kalksten som de fleste bygninger er opført i, giver den der helt magiske “ferie stemning” om aftenen. Særligt hvis det er en lun aften og kinderne stadig er lidt varme fra dagens sol.

Alle de smukke krummelurer på huse, kirker og monumenter – marmor – smukt udformet smedejern og gamle porte. Jeg er vild med det hele. Generelt synes jeg at de er rigtig dygtige til at restaurere og bruge alle de originale detaljer og materialer, sat sammen med nye materialer som matcher det perfekt. Det hænger måske også sammen med at de ting som er blevet brugt igennem århundrede bare stadig holder idag! Det som herhjemme ville være forældet og slidt op er bare “rustikt” og man kan gå forbi noget som i Danmark ville se faldefærdigt ud, men som her bare stråler af charme.

palma_bygninger_arkitekturpalma_bygninger_arkitekturpalma_arkitekturpalma_bygninger_arkitekturpalma_bygninger_arkitekturdue_palma_de_mallorcapalma_arkitekturpalma_arkitektur_soejlerpalma_streetspalma_sightseeingpalma_havnepromenadepalma_havnefrontpalma_tourist

Havnepromenaden herover, med den enorme havn på højre side, og Parc de la Feixina samt centrum på venstre side. Et skønt sted at gå en tur og beundre de enorme borgvægge som engang har beskyttet byen imod fjender som kom ind i havnen. Fortsætter man ligeud kommer man til Parc de la Mar og den store imponerende Catedral de Mallorca. Jeg har stadigvæk tilgode at se den indefra, men jeg håber at jeg kan lokke mine veninder med når vi skal afsted til Juni.

SIGHTSEEING I PALMA

catedral_de_mallorca

Den smukke borg, og parken Parc de la Mar som ligger i forbindelse med den. Virkelig en oase med masser af spots hvor man kan sidde og slappe af.

parc_de_la_mar_palmaparc_de_la_mar_palma

Udover katedralen, som i øvrigt ligger lige i centrum af byen, er der rigtig mange seværdigheder i gåafstand i Palma. Der er havnen, som er en oplevelse i sig selv. Der ligger ofte enorme krydstogtskibe som man er lige ved at tabe kæben over. Rundt omkring i gågaderne støder man på smukke kirker, monumenter og museer. Det er meget nemt at kombinere shopping med lidt kulturelt i Palma, for man kan nærmest ikke undgå at støde ind i alle top-attraktionerne når man går rundt i de hyggelige gader.

palma_havnpalmer_palmasightseeing_palma_de_mallorcasightseeing_palma_de_mallorcala_rambla_palmala_rambla_palma

La Rambla er en af grundene til at jeg tænker på Palma som en slags “mini Barcelona”. Der er dog den store forskel at Ramblaen i Palma ikke som i Barcelona er “hovedgaden” hvor det hele sker. Der ligger få butikker på La Rambla i Palma, bl.a. en Bang & Olufsen. Den er dog alligevel en gåtur værd, og så forbinder den to shopping-kvarterer. Det er super smukt med den lange allé med gamle træer som står tæt på begge sider.

la_rambla_palma

Det meste i Palma ligger som sagt i gåafstand, men det kan alligevel anbefales at prøve at leje cykler og tage på en lille udflugt. Der findes masser af cykeludlejnings steder i centrum, og øen er generelt et stort tilløbsstykke for cykelryttere fra hele verden pga. dens kuperede terræn, øens størrelse og gode klima.

PALMA PÅ CYKEL

Man kan leje en citybike for omkring 14€ for et døgn. De har både cykeltrailere og barnestole hvis man rejser med børn.

Vi lejede cyklerne lige overfor Katedralen, pakkede en kurv med et stort tæppe og noget vand og cyklede ud igennem Parc de la Mar. Hvis man krydser vejen for enden af parken kommer man ud at køre langs den store vej man kommer kørende på når man tager taxa eller bus fra lufthavnen. Der er en lang promenade langs vandet hvor der er en to-sporet cykelsti jeg altid har tænkt at det må føles befriende at køre på. Vind i håret, havet på højre side og smukke Palma på venstre og så bare derud af!

Efter en 5-10 min tur kommer man til stranden. Her valgte vi at ligge os på tæppet og tage en lille lur.

palma_beach

Når man cykler videre ud kommer man bl.a til Portixol, hvor man får lidt mere “bade-by” stemning end inde i byen, men ikke på den turistede måde – bare helt afslappet og lokalt. Vi stoppede i en smuk vig hvor vi spiste frokost. Der ligger 4 caféer/restauranter på stribe og det er en hyggelig lille oase.

palma_sightseeing_bikepalma_de_mallorca_bikeportixol_palmaportixol_palmaportixol_palmapalma_on_bikepalma_on_bike

Hvad der sker længere ude langs ruten har jeg stadig tilgode at finde ud af. Det må blive næste gang.

BO GODT I PALMA

Old Town er er super godt sted at gå efter hvis man vil have noget lækkert og bo helt centralt. Det er dog også forholdsvist dyrt, og man skal være heldig for at finde ledige værelser.

Jeg kan varmt anbefale hotellet HM Belanguera, som ligger “over centrum” i forhold til havet kan man sige hvis man kigger på et bykort. Det er super hyggeligt og roligt, med en enkel og skandinavisk stil og den SKØNNESTE tagterrasse med bløde liggestole og en lille pool. Værelserne har meget fornuftige priser, og man er ikke alt for langt væk fra bymidten. Værelserne er ikke så store, men der er hvad man har brug for.

Denne gang boede vi i det hippe gamle fisker-kvarter Santa Catalina. Det er virkelig et dejligt område, med masser af fortovs caféer, spændende restauranter, lækre butikker mm. Lidt som Latiner kvarteret i Århus hvis jeg skal sammenligne med noget.

Tine K Home har en fantastisk lejlighed dernede, som ligger lige i den første del af Santa Catalina tættest på centrum og næsten nede ved havnen. De har desværre sat den til salg, så jeg ved ikke hvor lang tid endnu det er muligt at leje den . Jeg er glad for at jeg lige nåede det i hvertfald, da jeg har kigget på den længe og ventet på en god anledning.

De har renoveret den med nænsom hånd og med respekt for sjælen i den fine gamle bygning, og fyldt den med lækkert Tine K Home interiør. Vi har en del af hendes lækre ting selv, og jeg følte mig virkeligt hjemme i de skønne omgivelser.

tine_k_home_palma

Lejligheden ligger på første sal i denne charmerende bygning. Nedenunder er der en (ret stille) restaurant og ellers bor der lokale. Man møder utroligt mange mallorcanere som lufter deres hunde i de små gader og i parkerne. Jeg har altid undret mig lidt over antallet af hunde (ikke herreløse må jeg hellere sige, de har det rigtig godt!), når man tænker på at byen stort set består af lejligheder. Men hyggeligt er det. Vi sagde hej til en sød lille én.

palma

TINE K HOME I PALMA

tine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palma

De smukke klinkegulve som de har bevaret er forskellige i alle rum. Virkeligt en fin detalje, som giver lejligheden sjæl.

tine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palma

Tine K Homes stil, som er lidt boheme blandet med skandinavisk enkelthed, passer perfekt ind både i Palma og i lejligheden.

tine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palma

Der er 3 soveværelser i lejligheden samt en lille “alkove” i det største værelse hvor der godt kan sove et barn eller 2. Perfekte rammer for en familieferie.tine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palmatine_k_home_palma

SHOPPING I PALMA

shopping_palma_mallorca

Udbyttet fra første shoppedag. Fra venstre: Pigernes bunke, mors bunke og fars bunke!! Det er vist et meget godt billede af prioriteringen herhjemme.

René og Jeg er begge rigtig gode til at shoppe – som i “vi støvsuger lige hele byen for ALT hvad vi kan tænke os” og så tænker vi på feriebudget og kuffertplads bagefter. Jeg er så heldig at have en mand som er udlært i tøjbranchen, og som elsker at shoppe. Han kan blive helt vildt begejstret for en eller anden bestemt chinos model eller nogle nye sneakers som han bare MÅ eje. Det samme gælder heldigvis også ting til pigerne og Jeg. Han mister på ingen måde tålmodigheden, hvis bare vi holder nok café og kaffepauser undervejs. Det er der rig mulighed for i skønne palma.

shopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorca

De her synes jeg var lidt seje på en mormor-kitch agtig måde, men det var René ikke helt enig i. Det blev så ikke denne gang, men kan ikke afvise at de ryger i kufferten når jeg skal afsted igen på tøsetur.

shopping_palma_mallorca

Til gengæld var han fuldstændig forelsket i de her, men de var der desværre ikke i hans størrelse. Må også indrømme at jeg havde svært ved at bakke op, selvom de er fine. René har en form for besættelse af sko, sneaks og løbesko, og vi kan altså snart ikke have flere stående!

shopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorca

Hvis man skal have nye solbriller er Palma et rent slaraffenland, med utrolig mange brilleforretninger og et spændende udvalg. Denne shop ligger på torvet ved springvandet, samme gade som Zara. Det er umiddelbart den største og man får super god service. Husk altid at spørge om rabat – de giver typisk imellem 5-10%, også på nye varer.

shopping_palma_mallorcashopping_palma_mallorca

SPIS GODT I PALMA

I Santa Catalina (50 meter fra Tine K’s lejlighed) ligger det store madmarked Mercat de Santa Catalina. Det er et hyggeligt indendørs marked med alt hvad hjertet/ganen måtte begære. Kvaliteten og servicen er i top og så er det bare en oplevelse at gå rundt derinde. Det tætteste vi kommer i Danmark må være Torvehallerne i København, men jeg ville til enhver tid foretrække den spanske udgave. Man får rigtig meget lyst til at lave mad, inspireret af alle de lækre råvarer, så det er lidt et farligt sted hvis man bor på hotel.

spis_godt_palmaspis_godt_palmaspis_godt_palmaspis_godt_palmamercat_de_santa_catalina_palmamercat_de_santa_catalina_palmamercat_de_santa_catalina_palmamercat_de_santa_catalina_palmamercat_de_santa_catalina_palmamercat_de_santa_catalina_palma

Til morgenmad eller en pause i løbet af dagen kan jeg anbefale den økologiske bagerkæde Fibonacci. De har 10 caféer/bagerier rundt omkring i byen, og det er super lækkert brød, kager, kaffe mm.

spis_godt_palmaspis_godt_palmaspis_godt_palma

Der ligger rigtig mange restauranter i byen, og jeg har endnu ikke prøvet en dårlig, men jeg har to klare favoritter som ligger lige overfor hinanden i de hyggelige smalle gader hvis man går til højre på gågaden efter Zara og Massimo Dutti. Hele det område er i det hele taget ret interessant.

Findes der noget bedre end at dresse sig op efter en dag i solen, tage stilletterne på og sætte kursen imod en god restaurant og et godt glas vin? KOA og FORN DE SANT JOAN er mine favoritter. Send gerne en besked hvis i kender andre gode jeg skal prøve?

spis_godt_palma gode_restauranter_palmagode_restauranter_palma

Det jeg glæder mig aller mest til når jeg skal til Palma, og som får mine tænder til at løbe i vand allerede når turen planlægges, er deres fabelagtige oliven! De er bare alt alt for gode, og jeg kan holde mange ekstra pauser om dagen bare for at få en skål oliven at nippe af. Mums altså! Pokkers også at sådan et glas oliven vejer alt for meget i kufferten.

spis_godt_palma

PALMA – PARADIS – PRØV DET

palma_de_mallorcapalma_de_mallorcapalma_de_mallorcapalma_de_mallorcapalma_de_mallorca

Farvel og tak for denne gang smukke Palma, og tak til dig som læser med.

 

 

 

 

 

Follow:
Del:

2 Comments

 1. 26. april 2017 / 22:23

  WAUW hvor ser det lækkert ud ♥ ♥ ♥
  Vi var i Spanien i sommers i Calpe,t er altså vand ved siden af Palma. Der må vi prøve ned engang , har dog lige “lidt” flyskræk der skal kurreres først (Vores dreng på 12 år – og lidt Mor også ).
  TUSIND tak for denne helt igennem skønne guide.
  Kh Anja

  • Kristina
   Forfatter
   7. juli 2017 / 21:58

   Hej søde Anja.

   Tak skal du ha’, dejligt at den kune bruges :o) I SKAL virkeligt opleve Palma. Ved ikke om Ryan-air lige er de bedste at flyve med hvis man har flyskræk, (udelukkende pga. komforten), men ellers kan man altså få en forlænget weekend dernede til fornuftige penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.